Eternal Life or Eternal Death?

 

Have you heard about Eternal Life? The bible tells us we can have it. What is it exactly? Are we born with it? If not, how do we receive it? Have you ever heard that we all have an immortal soul? Well, the bible says humans are mortal, not immortal. (Job 4:17) It also says that only God has Immortality. (1 Tim. 1:17) If God is immortal and man is not, then how can we receive eternal life and live forever? To answer that question we must first answer a few other questions.

1) WHAT IS DEATH?

John 11:11-14
11. These things he said, and after that, he said to them, Our friend Lazarus is sleeping, but I go, that I may wake him out of sleep.
12. Then his disciples said, Lord, if he sleeps, he shall do well.
13. But, Jesus spoke of his death, but they thought that he was speaking of taking rest in sleep.
14. Then Jesus said to them plainly, Lazarus is dead.

Psalms 13:3
3. Consider and hear me, O Lord my God. Lighten my eyes, lest I sleep the sleep of death.

ANSWER:
The Bible says Death is a Sleep. The dead are asleep in their graves. So what does that do to the theory that people go to heaven or hell or purgatory when we die?

2) WHERE DO PEOPLE GO WHEN THEY DIE?

Job 14:10-12
10. But man dies and wastes away. Yes, man gives up the Ghost (H1478), and where is he?
11. As the waters fail from the sea, and the flood decays and dries up,
12. So man lies down and rises not. Until the heavens are no more, they shall not awake, nor be raised out of their sleep.

Job 7:9-10
9. As the cloud is consumed and vanishes away, so he that goes down to the grave shall come up no more.
10. He shall return no more to his house, neither shall his place know him anymore.

Daniel 12:2
2. And many of those who sleep in the dust of the earth shall awake, some to everlasting life, and some to shame and everlasting contempt.

John 5:28-29
28. Marvel not at this: for the hour is coming, in which all that are in the graves shall hear his voice,
29. And shall come forth; they that have done good, unto the resurrection of life; and they that have done evil, unto the resurrection of damnation.

Acts 2:29, 34
29. Men and brethren, let me freely speak to you of the patriarch David, that he is both dead and buried, and his tomb is with us unto this day.
34. For David is NOT ascended into the heavens:

ANSWER:
People go to the grave at death, NOT heaven, NOT hell, NOT purgatory, NOR limbo. They are asleep. Unconscious. Dead.

3) WHAT ARE THE DEAD DOING RIGHT NOW?

Ecclesiastes 9:5-6
5. For the living know that they shall die: but the dead know not anything, neither have they any more a reward; for the memory of them is forgotten.
6. Also their love, and their hatred, and their envy have now perished. Neither have they any more a portion for ever in anything that is done under the sun.

Psalm 146:3-4
3. Do not put your trust in princes, nor in the sons of men, in whom there is no help.
4. His breath goes forth, he returns to his earth; in that very day, his thoughts perish.

Psalms 30:9
9. What profit is there in my blood, when I go down to the pit? Shall the dust praise you? Shall it declare your truth? (God’s Truth)

Psalms 6:5
5. For in death there is no remembrance of you: in the grave who shall give you thanks? (Talking to God)

Psalms 115:17
17. The dead praise not the Lord, neither any that go down into silence.

ANSWER:
The dead are not doing anything. They don’t know anything at all. The day they die, they stop thinking. They don’t praise God. If they were in heaven, they would be thinking AND praising God. They are asleep in the grave. Unconscious. Dead.

4) KING DAVID AND THE REST OF GOD’S PEOPLE ARE ASLEEP IN THE GRAVE. WHEN WILL THEY GO TO HEAVEN?

1 Corinthians 15:51-52
51. Behold, I show you a mystery; We shall not all sleep, but we shall all be changed,
52. In a moment, in the twinkling of an eye, at the last trump: for the trumpet shall sound, and the dead shall be raised incorruptible, and we shall be changed.

Job 14:13-15
13. O that you would hide me in the grave, that you would keep me secret, until your wrath passes, that you would appoint me a set time, and remember me!
14. If a man dies, shall he live again? all the days of my appointed time I will wait, until my change comes.
15. You shall call, and I will answer you: you will have a desire to the work of your hands.

John 5:28-29
28. Marvel not at this: for the hour is coming, in which all that are in the graves shall hear his voice,
29. And shall come forth; they that have done good, unto the resurrection of life; and they that have done evil, unto the resurrection of damnation.

1 Thessalonians 4:15-16
15. For this, we say unto you by the word of the Lord, that we which are alive and remain unto the coming of the Lord shall not precede them which are asleep.
16. For the Lord himself shall descend from heaven with a shout, with the voice of the archangel, and with the trump of God: and the dead in Christ shall rise first:

ANSWER:
The dead in Christ, who are asleep in the grave, will be raised and meet Jesus at his second coming.

5) WHAT ABOUT THE SOUL? DOESN’T THE SOUL LIVE FOREVER, EITHER IN HEAVEN OR HELL?

Ezekiel 18:20
20. The soul that sins, it shall die. (A soul can die)

Ezekiel 18:4
4. Behold, all souls are mine; as the soul of the father, so also the soul of the son is mine: the soul that sins, it shall die.

Revelation 16:3
3. And the second angel poured out his vial upon the sea, and it became as the blood of a dead man: and every living soul died in the sea.

Jeremiah 2:34
34. Also in thy skirts is found the blood of the souls of the poor innocents: (A soul has blood)

Revelation 18:11-13
11. And the merchants of the earth shall weep and mourn over her, for no man buys their merchandise anymore.
12. The merchandise of gold, and silver, and precious stones, and of pearls, and fine linen, and purple, and silk, and scarlet, and all thyine wood, and all manner of vessels of ivory, and all manner of vessels of most precious wood, and of brass, and iron, and marble,
13. And cinnamon, and odors, and ointments, and frankincense, and wine, and oil, and fine flour, and wheat, and beasts, and sheep, and horses, and chariots, and slaves, and souls of men.

ANSWER:
A soul is alive. (Revelation 16:3)
A soul can die. (Ezekiel 18:4, 20)
A soul can be bought and sold. (Revelation 18:11-13)
A soul has blood. (Jeremiah 2:34)
A soul is not immortal. (Job 4:17)
Only God is immortal. (1 Tim. 1:17)

6) SO WHAT IS A SOUL?

Genesis 2:7
7. And the Lord God formed man from the dust of the ground and breathed into his nostrils, and man became a living soul. (man is a soul)

Psalms 104:29-30
29. You hide your face, they are troubled: you take away their breath, they die, and return to their dust.
30. You send forth your spirit, they are created: and you renew the face of the earth.

Job 33:4
4. The spirit of God has made me, and the breath of the Almighty hath given me life.

Job27:3
3. All the while my breath is in me, and the spirit of God is in my nostrils; (spirit = breath)

Isaiah 2:22
22. Cease from man, whose breath is in his nostrils: for wherein is he to be accounted of?

ANSWER:
Man does not “HAVE” a soul, Man “IS” a soul. The Body plus the Breath Of Life equals a LIVING SOUL. Humans are MORTAL. That means we do not have eternal life. No one will live forever unless God gives us Immortality. He only gives immortality to the faithful who have been born again, then we will live forever. Those who are not saved CAN NOT live forever. That brings up another question.

7) WHAT WILL HAPPEN TO THE UNSAVED SOULS AT THE SECOND COMING?

John 3:16
16. For God so loved the world, that he gave his only begotten Son, that whosoever believes in him should not perish, but have eternal life.

Rom 6:23
23. For the wages of sin is death, but the gift of God is eternal life through Jesus Christ our Lord.

Ezekiel 18:20
20. The soul that sins, it shall die.

ANSWER:
These verses tell us there are only 2 choices. LIVE FOREVER or DIE. Strong’s Concordance says the word “PERISH” means to DIE, or BE DESTROYED, TO BE NO MORE (No Longer Exist). We’ve already seen that ONLY GOD is IMMORTAL. He only gives IMMORTALITY to the righteous, not the wicked, and if our sins are not forgiven we will DIE. This death is the second death from which there is no resurrection. Not just eternal separation from God, but eternal DEATH.

8) WHAT ABOUT THE SECOND DEATH?

Revelation 2:11
11. He that has an ear, let him hear what the Spirit says to the churches; He that overcomes shall not be hurt of the second death.

Revelation 20:6
6. Blessed and holy is he that has part in the first resurrection. On such the second death hath no power, but they shall be priests of God and of Christ and shall reign with him a thousand years.

Revelation 20:14
14. And death and hell were cast into the lake of fire. This is the second death.

Revelation 21:8
8. But the fearful, and unbelieving, and the abominable, and murderers, and whore-mongers, and sorcerers, and idolaters, and all liars, shall have their part in the lake which burns with fire and brimstone, which is the second death.

ANSWER:
The Bible is clear; We are not immortal. Only God is. Eternal life is a gift from God to those who follow Him. So, at the second coming of Jesus, the saved who have died will be resurrected with new bodies. The bodies of the saved who are still alive will be changed and made new. This is the reward of the faithful. Eternal Life.

Those who are not saved will receive their reward at this time. They will DIE in hell fire. Not burn forever, as some believe, but DIE. They will be burned up. Destroyed. Jesus took the penalty for our sins. He DIED. The wages of sin is DEATH, not burning forever. Hell fire is not the penalty for sin. Death is. Hell fire is just the means God will use to destroy sin. There are only two choices. We will either live forever, or we will be destroyed.

For more about Hell go to http://www.helltruth.com

———————————————–
The Journey To Heaven Blog
https://teddylynn.blogspot.com
https://discoverbibletruth.blogspot.com 
https://discoverbibletruth.wordpress.com

© 2014 Teddy Lynn – All Rights Reserved

The Journey To Heaven Book is available now on AmazoniBooksBarnes & NobleGoogle Play Store, and Kobo.

 

Advertisements

One thought on “Eternal Life or Eternal Death?

  1. Pingback: First and Second Death, First and Second Resurrection | Bible Truth For The End Time

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s